DIY-byggprojekt – Förberedelser och handfasta råd

Funderar du på att utföra en liten renovering, snickra ett staket eller anlägga ett vackert attefallshus i trädgården? Oavsett vilket projekt det rör sig om finns det en hel del förberedelser du måste göra om du vill utföra arbetet på egen hand. Annars finns det en risk för att resultatet inte blir så bra som du hoppades, att då stöter på problem i framtiden och att projektet blir dyrare än du tänkt dig.

 

Låt dig inte avskräckas. Att själv utföra ett byggprojekt är otroligt givande eftersom det ger dig möjlighet att skräddarsy projektet precis som du vill ha det och spara pengar i processen. Så för att du ska kunna förverkliga dina drömmar har vi samlat några värdefulla råd och förberedelser som du bör ta i beaktande när du ger dig på ett DIY-byggprojekt – från att utföra en omfattande projektering till att hyra en minigrävare för poolbygget.

Oundvikliga förberedelser för att säkerställa ett korrekt genomfört byggprojekt

Inför varje byggprojekt måste du förbereda ett antal ting, dels för att undvika rättsliga tvister, dels för att säkerställa ett attraktivt och hållbart resultat. Här är några punkter som du kan beta av en efter en.

 

  • Kontrollera huruvida du behöver bygglov eller inte. Om du vill bygga ut eller anlägga en ny byggnad på din tomt behöver du vanligtvis bygglov. Samma sak gäller till exempel om du vill sätta upp ett staket eller en mur. Därför är det mycket viktigt att du först kontrollerar om det behövs bygglov innan du börjar planera ditt projekt. Det är viktigt att ansöka om bygglov i tid, handläggningen kan nämligen ta upp till 10 veckor!
  • Påbörja projekteringen. Projekteringen är den fas där du förbereder ritningar och dokument för projektet, och det är viktigt för att lättare följa upp arbetet och säkra dess kvalitet.
  • Fastställ en budget och håll dig till den. För att undvika att kostnaderna springer iväg är det en bra idé att utforma en budget för ditt byggprojekt. En budget innehåller alla möjliga kostnader som projektet kan medföra och är anpassad till din ekonomiska situation. Se till att du håller dig till budgeten under projektets gång och överskrid den inte!

Underlätta DIY-projektet med användbara verktyg

Även om hela poängen med ett DIY-projekt är att utföra arbetet själv utan att anlita en entreprenör för att göra delar av eller hela projektet, betyder det inte att du inte kan göra det lättare för dig själv. Faktum är att det vore rätt dumt att inte dra nytta av de verktyg som finns för privatpersoner som du som vill piffa upp tomten utan att ruineras.

 

Ett exempel är en minigrävare, som kan hyras genom en del olika återförsäljare i Sverige. Med en minigrävare får du en manövrerbar grävmaskin i kompakt storlek som du kan använda för att till exempel gräva den där poolen som du har drömt om så länge. Eller för att skapa en vacker trädgård med snygga trädgårdsplattor.

 

Eller varför inte underlätta projektet med en gammal hederlig skottkärra så att du kan transportera diverse material på en gång i stället för att behöva göra det i omgångar? Personligen anser vi att skottkärror är väldigt underskattade och borde vara ett inslag i varje svenskt hushåll.